keskiviikko 16. syyskuuta 2015

Sadonkorjuun punajuuri-valkosuklaa crème brûlée.

Päätimme tarttua syyskuun ruokahaasteeseen, jonka teemana oli sadonkorjuu. 
Otimme lusikan kauniiseen käteen ja valitsimme sadonkorjuun herkullisista raaka-aineista reseptimme tähdeksi punajuuren. Kaapin kätköissä käyttöä odottaneet crème brûlée vuoat innostivat kokeilemaan kuinka punajuuri sopisi tähän ranskalaiseen jälkiruokaan. Punajuuri värjäsi crème brûléen kauniin pinkiksi ja maistui taivaalliselle, karamelisoitu sokeri kruunasi pehmeän paahtovanukkaan. Vinkkejä reseptiin saimme kirjasta Ruokaa kotona! Yhdessä harrastaen. Weiling-Göös 2010.

Ruokahaasteen on syyskuussa järjestänyt Ripaus tryffeliä-blogi. Äänestys ruokahaasteen voittajasta alkaa 26.9. ja päättyy 30.9.2015. Muistahan käydä antamassa oma äänesi!!! Haasteen voittaja julkistetaan 1.10.2015 






Crème brûlée
4 annosta

1 prk (3,3 dl) kuohukermaa
1 dl kevytmaitoa
½  vaniljatanko/ teelusikallinen vaniljasokeria
1-2 pientä punajuurta kuutioina
30g valkosuklaata
5 kananmunan keltuaista
½ dl sokeria
Kuorruttamiseen ruokosokeria


Halkaise vaniljatangon puolikas. Kaavi sen sisus (siemenet) leikkuuveitsen hamarapuolella. Lisää valkosuklaa, punajuurikuutiot, vaniljansiemenet ja -tanko kattilaan yhdessä kerman ja maidon kanssa.  Kuumenna seos hitaasti kiehumispisteeseen. Anna hautua miedolla lämmöllä n. tunnin ajan. Soseuta punajuuret kerma-maidon joukkoon sauvasekottimella tai halutessasi miedomman punajuuren maun siivilöi punajuuret pois. 

Yhdistä kulhossa keltuaiset ja sokeri, vatkaa niitä hetkisen kevyesti. Kaada kuuma kermamaito munamassan joukkoon ohuena nauhana. Sekoita koko ajan hyvin, mutta älä vatkaa liikaa ettei pinnalle muodostu vaahtoa. Kaada seos siivilän läpi annosvuokiin. Nosta annosvuoat syvälle uunipannulle. Siirrä uuniin. Kaada uunipannulle kuumaa vettä niin, että se ulottuu annosvuokien puoliväliin.



Kypsennä uunin alaosassa 190 asteessa 30 min. Ota brûlée uunista, kun massa alkaa olla hyytynyttä, mutta ei vielä kovaa. Anna jäähtyä jääkaapissa vähintään 2 - 3 tuntia tai mielellään yön yli. Ripottele juuri ennen tarjoilua pinnalle ruokokidesokeria. Paahda jälkiruokiin karamellimainen, rapea pinta kaasupolttimella.

Mikäli sinulle ei ole käytettävissä kaasupoltinta, voit tehdä rapean sokeripinnan sulattamalla 1 dl tavallista hienoa sokeria paksupohjaisessa teräskattilassa keskilämmöllä. Anna sokerin sulaa ja saada aavistus kullanruskeaa väriä. Kaada sula sokeri leivinpaperille, levitä se heti teräslastalla ohueksi levyksi. Anna jäähtyä täysin ja kovettua. Murskaa kovettunut sokerilevy leivinpaperin välissä pieniksi muruiksi nuijaa käyttäen. Ripottele jälkiruokien pinnalle ennen tarjoilua.

2 kommenttia:

  1. Onnea sadonkorjuuhaasteen voittajille! Resepti keräsi mahtavasti ääniä! Teille siis palkintona mainetta ja kunniaa sekä ilo keksiä seuraavan ruokahaasteen aihe viimeistään 3.10.

    VastaaPoista
  2. Kiitos haasteen järjestämistä ja kiitokset myös kilpakumppaneille ja äänestäjille. Lokakuun ruokahaaste tulossa pian.

    VastaaPoista