lauantai 12. syyskuuta 2015

Syksyinen omenapiirakka ja vaniljakastike

Raikkaat syysillat, auringon vielä lämmittäessä, ovat parasta lenkkeilyaikaa. On ihanaa kävellä omenantuoksuisten puutarhojen ohi. Reippaan lenkin päätteeksi voi leipoa vaikka suussasulavaa omenapiirakkaa yhdessä vaniljakastikkeen kera. 
  
Omenapiirakan murotaikina resepti on peräisin mummon reseptivihkosta, omenatäytteen resepti on kirjasta Ruokaa kotona! Yhdessä harrastaen ja vaniljakastike Dansukker.fi sivustolta.

Omenapiirakka

Murotaikina
100g margariinia tai voita
0,5 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta
1 kananmuna

Omenatäyte
5 dl omenapaloja
nokare voita
1 prk mietoa maitorahkaa
1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1/2 tl kanelia
2 kananmunaa

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon muna. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää ne seokseen.

Voitele halkaisijaltaan noin 23-senttinen piirakkavuoka. Taputtele taikina paljain käsin vuoan pohjalle ja nosta jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.

Pese ja lohko omenat. Mittaa kattilaan omenapalat ja nokare voita, anna pehmitä hetki ja kumoa taikinapohjalle. Sekoita rahkaan sokeri, kaneli ja muna ja kaada seos omenien päälle. Paista 200 asteisen uunin alatasolla noin 30 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt ja saanut kauniin värin. Anna jäähtyä kunnolla ennen leikkaamista. Tarjoa vaniljakastikkeen kera.

Vaniljakastike

3 dl maitoa
1 rkl perunajauhoja
2 rkl sokeria
1 keltuainen
2-3 tl vaniljasokeria


Mittaa kattilaan kylmä maito, perunajauhot ja sokeri. Lisää keltuainen ja sekoita ainekset kunnolla. Nosta kattila liedelle ja kuumenna koko ajan edelleen sekoittaen, kunnes kastike sakenee. Älä keitä. Nosta kattila liedeltä ja lisää vaniljasokeri. Jäähdytä kastike välillä vatkaten ja tarjoa kylmänä.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti