tiistai 27. lokakuuta 2015

Lokakuun ruokahaaste: Äänestys alkaa!

Lokakuun ruokahaasteen teemana oli paprika. Ruokahaasteeseen osallistui ennakkoluulottomasti kolme blogia. Nyt on tullut aika äänestää omaa suosikkireseptiä.

Äänestys alkaa nyt ja päättyy 31.10.2015. Voittaja julkistetaan 1.11.2015.

Voittaja saa palkinnoksi mainetta ja kunniaa sekä järjestää marraskuun 2015 ruokahaasteen. Voittajan tulee julkaista uusi haaste blogissaan viimeistään 3.11.2015. Jos näin ei käy, järjestelyvastuu siirtyy toiseksi tulleelle, sen jälkeen kolmanneksi sijoittuneelle.


Äänestämään suosikkiasi pääset tästä linkistä: http://poll.fm/5ftv3

1. Pilkettä: Mausteinen paprika-bataattikeitto




2.  Nyt syömään: Slaavilainen kanapata

1-1-11_WP_20151011_15_53_42_Pro__highres


3.  Suusta suuhun: Paprika–linssi–kookossosekeitto



Haluamme toivottaa kilpailijoille oikein paljon onnea äänestykseen!

maanantai 19. lokakuuta 2015

Suklaahippukeksit

Joskus tekee mieli pieni hippunen jotain herkullista. Tai sitten useita pieniä herkkuhippuja. Tässä on loistava, nopea perusohje tälläiseen makeannälkään: suklaahippukeksit. Ohjeesta saat leivottua n. 18 keksiä, hieman koosta riippuen. Keksiohje on hyvinkin muuntelukelpoinen: vaihda suklaa, kuivattuihin marjoihin, pähkinöihin tai yhdistele vaikka kaikkia niitä! 

Suklaahippukeksit 

25  g voita
1/2 dl sokeria
1/2 dl ruokokidesokeria
2 tl vaniljasokeria

2 munaa
3dl vehnäjauhoja                                           
½ tl leivinjauhetta
150g suklaata

                                                                   
Vaahdota voi ja sokerit. Lisää munat yksitellen ja välillä vatkaten. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhon joukkoon ja yhdista seos taikinaan. Hienonna suklaa karkeaksi rouheeksi. Lisää rouhe taikinaan. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Nostele taikina pikkulusikalla nokareina uunipellille leivinpaperille. (Jätä hiukan leviämistilaa pikkuleipien ympärille.) Paista 175 asteessa, n. 12 minuuttia. Herkuttele, kun keksit ovat jäähtyneitä.




sunnuntai 18. lokakuuta 2015

Muistutus: lokakuun ruokahaaste


Muistutuksena, että lokakuun ruokahaasteeseen osallistuminen on käynnissä. Aiheena kilpailussa on paprika. 

Kilpailuaikaa jäljellä 26.10.2015 asti. Käykäähän osallistumassa kisaan TÄSTÄ


Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry / Slidemania, Tommy Selin

Herkullisia reseptejä odottaen,

Nina ja Kati

tiistai 13. lokakuuta 2015

Paprika-tomaattikeitto ja yrttilusikat

Syksyn kylmät aamut ovat saaneet meidät kaivamaan pipot, kaulahuivit ja käsineet käyttöön. Kylmällä ilmalla lämmittää iloisen värinen c-vitamiini pommi, keitto jonka voi syödä vihanneskeittona tai soseuttaa samettisen pehmeäksi sosekeitoksi. Keiton kanssa voit tarjoilla yrttilusikoita. 




Paprika-tomaattikeitto
4 annosta
3 paprikaa
5 kypsää tomaattia
2 sipulia
3 valkosipulin kynttä
½ dl oliiviöljyä
2 rkl hunajaa
150g aurinkokuivattuja tomaatteja
4-6 dl vettä
2 kpl laakerinlehtiä
½ tl paprikajauhetta
ripaus suolaa, mustapippuria ja chilijauhetta




Pilko tomaatit, paprikat ja sipulit ja valkosipulit. Laita kasvikset uunivuokaan ja pellille ja ripottele päälle öljy sekä hunaja. Paahda 200 asteessa noin 40 minuuttia kunnes ne pehmenevät ja saavat väriä. Laita kasvikset kattilaan ja lisää loput aineet. Mausta ja anna kiehua miedolla lämmöllä 5 minuuttia. Jos haluat voit soseuttaa kiehautetut kasvikset hienoksi soseeksi ja tarjota keiton sosekeittona.


Yrttilusikat
12 kpl


200 g voita
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 rkl kylmää vettä
voiteluun kananmuna
pinnalle siemeniä tai kuivattuja yrttejä 
oman maun mukaan


Sekoita leivinjauhe vehnäjauhon joukkoon. Nypi rasva jauhoseoksen kanssa murumaiseksi taikinaksi. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan levätä jääkaapissa vähintään puoli tuntia ennen leipomista. 

Ruokalusikkaa muottina käyttäen leikkaa kaulitusta taikinasta lusikan mallisia leipäsiä. Ennen paistamista voitele leipäset kananmunalla ja lisää haluamasi mausteet. Paista 225 asteisessa uunissa keskitasolla 7 minuuttia.

perjantai 9. lokakuuta 2015

Kaupunkiloma Vilnassa


Matkaoppaissa ei kehuskella liettualaista ruokaa. Lämpimät ruoat ovat tuhteja ja koostuvat usein sianlihasta, perunasta ja kaalista. Kasvikset on usein paistettu henkihieveriin. Minä sain kuitenkin positiivisemman kokemuksen minimatkallani Vilnassa. Ravintolaruoka Vilnassa on edullista ja maistuvaa.

Yksi Liettuan suosikkiruoista paikallisten kesken on kesäisin kylmä ja muina vuodenaikoina lämmin punajuurikeitto. Pitihän keittoa maistaa alkuruokana. Ruokalistalla oli nyt vain kylmää versiota. Keitossa oli mm. raastettua punajuurta, kurkkua, tilliä ja kananmunaa. Lisäksi se oli hukutettu smetanaan. Aika erikoista mutta kokeilemisen arvoinen elämys.


Kylmä punajuurikeitto


Pääruoat ovat monissa ravintolaissa hyvin kansainvälisiä. Vaihtoehtoja mm. lohta, kanaa, naudan tai porsaanpihviä perunan tai kasvisten kera.




Kievin kanaa, lohkoperunat ja salaatti


Lohta banaaninlehdellä, juureksia ja 4 viljan puuroa
Jälkiruoissa käytetään usein kirsikoita. Se on vähintään laitettu koristeeksi, jos sitä ei muuten ole käytetty valmistuksessa. Erilaiset kakut ovat suussa sulavia. Kauppakeskuksissa myytiin italialaista jäätelöä.


Raparperipiirakka ja kirsikka
 

Jäätelöä italialaisittain
Vanhassa kaupungissa oli mitä ihastuttavin suklaapuoti. Sisällä yksi huone oli tehty kokonaan suklaasta. Mieli olisi tehnyt hieman haukkaista pöydän kulmasta.


Suklaahuoneessa kaikki oli valmistettu suklaasta
Suklaapuodissa myytiin erilaisia kakkuja 2,50 euron kilohintaan.


Aamiainen hotellissa oli monipuolinen. Perinteisten leikkeleiden ja juustojen lisäksi tarjottiin tietysti smetanaa, kananmunia, pannukakkua ja suklaapasteijaa


 Vilnaan kannattaa matkustaa ihan vaan näiden herkullisten kakkujenkin vuoksi!



sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Espanjalainen munakas

Arjen pelastaa joskus munakas. Nopea, helppo, yksinkertainen ja ravitseva munakas. Pientä vaihtelua saat valmistamalla perinteisen espanjalaisen munakkaan, tortilla españolan. Ihastuimme tähän herkkuun työskennellessämme Espanjan aurinkorannikolla.

Espanjalainen munakas


4-5 raakaa tai keitettyä perunaa
1 iso sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 rkl öljyä
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
ripaus paprikamaustetta
6 kananmunaa
1/2 dl vettä




Kuori ja viipaloi perunat. Jos käytät raakoja perunoita, tulee viipaleiden olla mahdollisimman ohuita. Kuori ja viipaloi sipuli. Kuori valkosipulin kynnet ja murskaa tai silppua ne.
Kuumenna öljy paistinpannussa ja ruskista sipulisuikaleet. Lisää perunaviipaleet ja jatka ruskistamista. Jos perunat ovat raakoja, paista viipaleet lähes kypsiksi. Lisää valkosipuli ja mausteet.

Riko munat kulhoon ja lisää vesi. Vatkaa munien rakenne kevyesti rikki. Kaada seos pannuun muiden aineiden päälle ja nostele ja ravistele massaa niin, että munaseosta valuu kaikkialle. Pienennä lieden tehoa.

Kypsennä munakasta miedolla lämmöllä, kunnes pinta on hyytynyt ja pohja saanut väriä. Käännä munakas lautasen tai ison kattilankannen avulla: kumoa munakas lautaselle ja valuta takaisin pannulle. Jatka kypsentämistä miedolla lämmöllä, kunnes peruna on kypsää. Ripottele pinnalle tuoreita yrttejä ja tarjoa kuumana tai kylmänä.

Munakkaaseen sopii hyvin myös esimerkiksi kirsikkatomaatit ja paprika. Itse silppusin päälle kevätsipulin vartta ja annoksen kruunasi alioli.

perjantai 2. lokakuuta 2015

Lokakuun ruokahaaste: Paprikan väriloistoa

Saimme iloksemme ja yllätykseksemme suuren kunnian organisoida lokakuun ruokahaasteen! 


Ajatuksenamme oli innostaa uusia ja vanhoja blogaajia mukaan leikkimieliseen kilpailuun. Aivan kuten me inspiroiduimme syyskuun sadonkorjuunteemasta. Halusimme valita haasteen aiheeksi monipuolisen raaka-aineen.

Lokakuussa illat viilenevät ja pimenevät melkein huomaamatta. 
Ruska ja väriloisto ilahduttavat, vaikka kesä jää ja aika kuluu kohti talvea. 
Lautasellakin väriloisto tuo iloa ja vitamiineja pimeyteen! 

Joko arvaat minkä hurmaavan värikkään herkun olemme valinneet 
lokakuun ruokahaasteen teemaksi: PAPRIKAN! 

Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry / Slidemania, Tommy Selin




PAPRIKA 
(Capsicum annuum)


Paprikoita on monen värisiä, -muotoisia ja -makuisia.Ne voidaan jakaa maun voimakkuuden mukaan makeisiin vihannespaprikoihin ja voimakkaan tulisiin, mausteena käytettäviin maustepaprikoihin. Maku vaihtelee eri lajikkeilla, joidenkin ollessa hyvinkin makeita, toiset taas varsin mauttomia. Väriltään vihannespaprikat ovat vihreitä, keltaisia, punaisia, oransseja, valkoisia ja mustan sinipunaisia. Vihannespaprikat ovat hyvin monikäyttöisiä. Ihanteellinen säilytyslämpötila paprikalle +10 - +14 astetta. 
Paprika tulee säilyttää muovin sisällä, ettei se kuivu. (http://www.kasvikset.fi/Suomeksi/Asiakkaille/Kasvitieto/Kasvit_A-O/P/Paprika)

Lainasimme Kulinaarimuruja blogista selkeästi kirjoitetut haasteen säännöt:
Kuukauden ruokahaasteeseen voivat osallistua kaikki blogia pitävät henkilöt. Blogi voi osallistua ainoastan yhdellä reseptillä. Mikäli haasteruoan resepti on lainattu, olisi kohteliasta mainita ohjeen alkuperä. 
Haasteeseen osallistuessaan bloggaaja antaa luvan postauksessaan olevien kuvien käyttöön sekä niiden koon muuttamiseen haasteruokien yhteenvetopostauksessa.
Bloggaajan tulee ilmoittautua mukaan kilpailuun 2.-26.10.2015 välisenä aikana. Myös haastepostauksen tulee olla julkaistu tuolla ajanjaksolla. Ilmoittautuminen tapahtuu lisäämällä haastepostauksen osoite (URL) kommenttina tähän kirjoitukseen (Jätä kommentti –linkin kautta).
Haasteeseen määräajassa ilmoitettujen ohjeiden yhteenveto julkaistaan 27.10.2015, jolloin alkaa myös äänestys. Kisan järjestäjinä emme osallistu äänestykseen emmekä varsinaiseen kilpailuun. 
Äänestysaika päättyy 31.10.2015 ja voittaja julkistetaan 1.11.2015. Lokakuun 2015 ruokahaasteen voittaja järjestää marraskuun 2015 ruokahaasteen.
Voittajan tulee julkaista uusi haaste blogissaan viimeistään 3.11.2015. Jos näin ei käy, järjestelyvastuu siirtyy toiseksi tulleelle, sen jälkeen kolmanneksi sijoittuneelle ja niin edelleen.
Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry / Slidemania, Tommy Selin

Herkullisia haastereseptejä odotellen!
Nina ja Kati

  

torstai 1. lokakuuta 2015

Syyskuun ruokahaasteen voitto


KIITOS! 
Nostetaan malja ystävyydelle! 

Huomatessamme syyskuun blogihaasteen teemaksi sadonkorjuun, innostuimme! 
Teema oli tarpeeksi monipuolinen ja antoi paljon vaihtoehtoja myös meille vasta blogin pitämisen aloittaneille ja uskaltauduimme mukaan ensimmäiseen blogihaasteeseemme. 
Emme uskaltaneet edes unelmoida voitosta! Haaste vei meidät kuitenkin mennessään ja pian olimme osallisena tiukassa kisassa. 

Nuoren blogimme taustalla on oma innostuksemme ruuanlaittoa, leivontaa ja reseptejä kohtaan. Olemme innokkaita kokeilemaan uusia asioita ja blogin pitäminen on yksi sellainen. Hiljalleen kesän aikana kypsyi ajatus jakaa reseptejämme ja 
kokemuksiamme blogin muodossa. 

Syyskuun ruokahaasteessa halusimme luoda herkullisen reseptin, jolla voisi kruunata aterian. 
Sadonkorjuun runsaasta raaka-aine valikoimasta valitsimme oman crème brûléemme mausteeksi punajuuren ja valkosuklaan.  
Yllättävä, mutta hienostunut maku ja koostumus loivat punajuuri-valkosuklaa crème brûléesta herkullisen päätöksen aterialle.  
Suosittelemme kokeilemaan reseptiä ennakkoluulottomasti! 

Jos haluat valmistaa kokonaisen aterian sadonkorjuun teemalla voit tarjota alku- ja pääruuan  esimerkiksi syyskuun ruokahaastekisan toisen ja kolmannen sijan saaneiden kilpailijoiden resepteillä. Reseptit löydätte täältä:
sekä meidän reseptin täältä: