tiistai 26. tammikuuta 2016

Herkulliset ja helpot sämpylät

Tuore ja lämmin sämpylä on aamiaisherkku vailla vertaa! 

Herkulliset ja helpot sämpylät
n. 18 kpl 

½ l vettä
1 ps kuivahiivaa
1tl suolaa
2 porkkanan raaste
5 dl kaurahiutaleita
n. 5-6 dl vehnäjauhoja
½ öljyä


Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Sekoita hiiva ja suola veden joukkoon. Lisää porkkanaraaste. Alusta kaurahiutaleet ja vehnäjauhot takinaan. Lisää öljy. Anna takinan nousta n. 30 min. 

Leivo sämpylöiksi. Anna nousta pellillä vielä n. 15 min. Paista sämpylöitä 10-15 minuuttia 225 asteessa.


maanantai 18. tammikuuta 2016

Kreikan makuja kesäloman muistoissa

Toinen meistä vietti kesälomaa Lefkaksen saarella Kreikassa. Aurinko paistoi ja lämpöä riitti! Lomakohde oli aivan ihana, pieni ja rauhallinen. 

Nidrin kylä oli todella viehättävä. Pienessä kylässä oli aidon elämän makua ja hymyn huulille toi auringon lisäksi kukko joka kiekui pitkin päivää hotellin viereisen pihamaan kanalassa. Rannalla loikoilun lisäksi piti tietenkin maistella paikallisia herkkuja. Ja varmuuden vuoksi useimpia herkkuja vähintään kahteen kertaan! 

Tuoreita hedelmiä oli supermarkettien hyllyt pullollaan. Nektariini ja persikat tuoksuivat makeilta ja olivat todella mehukkaita. Ihana, raikas aamupala syntyikin, kun pilkkoi nektariinia kreikkalaisen luonnon jugurtin joukkoon. Tuoksu ja maku paljastivat hedelmien olevan selvästi auringon kypsyttämiä! 


Gyrospitat olivat minulle uusi tuttavuus. Aluksi olin varma, etten halua lihagyrosta, joten maistoin ensin kanaversiota. Yllättäen oli kuitenkin, ainakin tällä kertaa myönnettävä, että porsaanliha gyros oli
maukkaampi vaihtoehto. Perinteiseen gyros pitaan kuuluu, vartaassa paistettua lihaa, salaattia, tomaattia ja punasipulia, tsatsikin kanssa käärittynä pitaleipään, lisäksi joukkoon laitetaan ranskalaisia perunoita. Gyrospaikkoja oli vieri vieressä. Parhaimpien pikkuruisten gyrosravintoloiden pöytiin oli pitkät jonot, parhaimmissa jonottivat paikalliset ja matkaajat sulassa sovussa.                                                                                                                                                                                                           


Jäätelöä ilman loma ei tunnut lomalta laisinkaan, vai kuinka? Tällä mittarilla mitattuna vietin superlomaa! Jäätelöä oli saatavilla mitä erilaisimmissa mauissa. Melonin maku oli mielenkiintoinen, ei ehkä uusi suosikkini, mutta olisin sitä voinut vielä toisenkin pallon maistella, suklaa oli tietenkin yhtä herkullista kuin aina! Herkullisen raikas oli myös sitruunasorbetti. Lefkaksen erikoisuutena oli leipomoiden valmistamat jäätelöt, jotka myytiin yksittäisinä tikkuina. 

Tuliaisena ja kotiin tuomisena mukaan tarttui vuoristossa kasvanutta ja kuivattua oreganoa. Ihanan nipun sijaan laukkuun mahtui paremmin valmiiksi varsista erotettu oregano. Kuivattunakin oreganosta tulee huumaavan ihana tuoksu. Samalta paikalliselta perheeltä, mukaan tarttui hunajaa. Ihanan makeaa ja täyteläistä, pikkuisen luonnonjugurttia, teelusikallinen hunajaa ja muutamat saksanpähkinät ja aamiainen on valmis! Näillä raaka-aineilla kokatessa muistuu mieleen ihana loma ja maistuu myös! 


Totta kai Kreikassa ollessa on ihana syödä perinteistä kreikkalaista ruokaa. Useimmiten olen suosinut enemmän kansainvälisiä ruokia, mutta ilmeisesti tämä ruokaharrastus on tehnyt tehtävänsä sillä halusin maistella aitoja paikallisia makuja. Noh.....monissa ravintoloissa en tainnut kovin aitoa ruokaa saada, mutta perinteikästä kuitenkin. 

Suosikkejani olivat tietenkin: fetasalaatti ja tsatsiki. Olisin voinut syödä pelkästään niitä. Ihanat lihaherkut olivat uusi aluevaltaus ja jo aiemmin esittelemäni gyros pitat sekä suovlaki-vartaat olivat positiivinen yllätys. 

Herkullisimmat aamiaiset saimme hotellin vieressä pienellä sivukadulla sijaitsevassa leipomossa. Ystävällinen ja iloinen henkilökunta tarjoili herkullisia, tuoreita vasta leivottuja sämpylöitä ja piirakoita. Kahvin kanssa henkilökunta valitsi aina pienen valikoiman ihania keksejä! Aamiaisherkuista eniten mieleeni jäi perinteinen filotaikinasta valmistettu fetapiiras ja raikkaat tuorepuristetut mehut. 

Näitä ruokamuistoja on hauskaa näin talvipakkasilla muistella ja maistella!









tiistai 12. tammikuuta 2016

Ratatouille

Klassinen ranskalainen kasvispata ratatouille sopii mainiosti lämpimäksi lisukkeeksi tai salaatinkorvikkeeksi päivällispöytään. Keventäjille kasvispata sopii pääruuaksi. Ratatouillen voi tarjoilla myös kylmänä. Kun tekee kerralla ison annoksen voi lopun pakastaa. Meidän keittiössä ratatouillea nautittiin lämpimänä lisukkeena pastan kanssa. 

Ratatouille 
4 hengelle

1 munakoiso
1 kesäkurpitsa
1 keltainen paprika
1 punainen paprika
2 keltasipulia
2 salottisipulia
1 tlk tomaatteja
mausteeksi: suolaa, pippuria, oreganoa

Pilko vihannekset. Laita vihannekset paistumaan, kun kasvikset ovat kuullottuneet hieman, lisää pannulle desi vettä ja anna vihannesten hautua vielä. Lisää kasariin lopuksi tölkillinen tomaatteja. Lisää mausteet ja anna hautua miedolla lämmöllä. 

Tarjoile sellaisenaan pastan    tai riisin kera. Tai lisukkeena kanalle, kalalle tai lihalle.

tiistai 5. tammikuuta 2016

Riisinuudelit, kasvisten ja broilerin kera

Riisinuudelit ovat loistava gluteeniton lisäke ruualle. Riisi on luontaisesti gluteeniton ja sisältää runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita (rautaa, sinkkiä, magnesiumia). Nuudelit on todellista pika-ruokaa. Ruuan saa nopeasti kasaan pilkkomalla ja paistamalla kasviksia, keittämällä vettä ja valmistamalla nuudeleita. Nuudeleilla ja kasviksilla uudistaa myös helposti edellisen päivän tähteet. Meillä kasvisten ja nuudelin kaveriksi löytyi edellisen päivän paistettua kananrintaa. Voit siis oman maun mukaan lisätä tai jättää lisäämättä kanaa, kalaa tai lihaa annokkseen. 



Riisinuudelit, kasvisten ja broilerin kera
2 hengelle

½ punainen paprika
½ vihreä paprika
1 sipuli
koristeeksi kevätsipulin varsia

2 riisinuudeli kiekkoa
keitettyä vettä

1-2  kanan rintafilettä

Pilko kasvikset, paista kasviksia pannulla kunnes ne ovat kypsiä. Mausta suolalla, pippurilla ja karamellisoi ripauksella sokeria. Keitä vettä ja kaada kuuma vesi nuudeleiden päälle niin, että nuudelit peittyvät kokonaan. Anna hautua kolme minuuttia. Lämmitä kana ja lisää se annokseen.