lauantai 20. helmikuuta 2016

Avokadobrowniet

Täyteläiset browniet saavat hieman keveyttä, kun rasva korvataan avokadolla ja sokeri korvataan siirapilla. Lopputuloksena on kuitenkin erittäin suklaiset ja täyteläiset browniet. Browniet on helppo tehdä sekä tarjoilla sellaisenaan tai jäätelön kera. Browniet sopivatkin siksi niin hyvin vierasvaraksi, niitähän pitäisi olla varmuuden vuoksi jääkaapissa aina! Browniet nimittäin säilyvät jääkaapissa, jopa viikon...kunhan maltat säilyttää niitä ;)   


Avokadobrowniet
n. 15 reilua palaa

2 isoa avokadoa
6 isoa kananmunaa
2 tl vaniljasokeria
2½ dl muscovadosiirappia
2½ dl jauhoja
2½ dl kaakaojauhetta
0,5 tl suolaa 2 tl leivinjauhetta





Kuori ja poista kivi avokadosta. Muussaa avokado haarukalla hienoksi tahnaksi. Sekoita kananmunien rakenne rikki kulhossa. Lisää kananmunien joukkoon siirappi. Sekoita kuivat aineet: jauhot, kaakaojauhe, vaniljasokeri ja suola, keskenään ja lisää muna-siirappiseokseen. Lisää avokadotahna taikinan joukkoon ja sekoita huolellisesti. Lisää lopuksi leivinjauhe ja kääntele se tasaisesti taikinan joukkoon. Vältä liikaa sekoittamista. Voitele suorakaiteen muotoinen vuoka ja levitä taikina vuokaan. Paista uunin keskitasolla 225 asteessa noin 25 min. Anna jäähtyä ennen leikkaamista ja tarjoilua vähintään 20 min. Browniet säilyvät jääkaapissa jopa viikon ja maistuvat myös kylminä herkullisilta!

perjantai 19. helmikuuta 2016

Gyros pitat

Yksi herkku oli ylitse muiden viimeisellä Kreikan matkallamme. Nimittäin pitat! Gyrospitassa oli kaikki herkut sulassa sovussa: liha (meidän versiossa pulled pork), salaatti, tomaatti, punasipuli, tsatsiki ja ranskalaiset, jotka syödään herkullisen pitaleivän kainalosta. Herkkua on vaikea syödä sotkematta, mutta kyllä on maukasta!  

Pilko jääsalaatti ohueksi julienne-suikaleeksi, tee punasipulista ja tomaatista puolirenkaita. Valmista liha ja sitten tsatsiki jääkaappiin tekeytymään. Valmista ranskalaiset. (Me oikaisimme tällä kertaa kaupan ranskalaisilla, mutta voit valmistaa ne myös itse.) Viimeiseksi valmista pitaleivät. 
Kokoa pitat ja herkuttele! 








Pulled Pork ja Matt Prestonin Coca-cola kastike

n. 500g -1 kg porsaan kasleria
mausta suolalla ja mustapippurilla
Pulled pork, Matt Prestonin
coca-cola kastikkeessa. 

1 iso sipuli raastettuna
3 valkosipulin kynttä raastettuna
1 sitruunan mehu 
2 rkl soijakastiketta
1,25 dl ruskeaa sokeria (tiiviisti pakattuna)
7,5 dl coca-colaa

Sekoita kastike aineet keskenään. Laita liha paistoastiaan, mausta suolalla ja pippurilla. Lisää kastike lihan päälle. Sivele noin tunnin välein lihaa kastikkeella. Paista lihaa 175 asteessa 6 tuntia. (Lihan paino vaikuttaa paistoaikaan, meillä oli hieman yli 1 kg liha ja annoimme sen paistua 6½ tuntia.) 


Tsatsiki

500 g kreikkalaista jugurttia
1 kurkku
4-5 valkosipulinkynttä
3 rkl oliiviöljyä
tilkka valkoviinietikkaa
suolaa
pippuria
2 tl kuivattua tilliä
Raasta kurkku, valuta siitä neste pois. Raasta valkosipulin kynnet. Lisää raastettu kurkku ja valkosipuli jogurtin joukkoon. Lisää muut aineet ja sekoita hyvin. Anna vetäytyä jääkaapissa vähintään puoli tuntia. Tarkista maku, lisää tarvittaessa mausteita ja tarjoile.



Pitaleipä (Pitaleipien ohje on snellmann.fi sivulta.)  
6 kpl


Pitaleipä ennen paistamista.
2,5 dl vettä
¼ hiiva
1 tl sokeria
1 tl suola
3 rkl oliiviöljyä
5 dl vehnäjauhoja


Tee taikina, sekoittamalla aineet keskenään. Anna kohota liinan alla noin puoli tuntia. Jaa taikina kuuteen osaan ja tee pyöreitä pullia. Kauli tai painele taikina pyöreiksi leiviksi. Kuumenna paistinpannu ja paista leipiä kuivalla kuumalla pannulla 2 min/puoli (tai uunissa 250 asteessa noin 5 min). Sivele kuumille leiville oliiviöljyä.




lauantai 13. helmikuuta 2016

Ystävänpäivän tiikerikakku

"En tarvitse mitään niin paljon kuin hunajaa..." sanoi Puh katsoessaan Ristoa ja Nasua"...paitsi ystäviä..."Nalle Puh sanoi: "Ystävyys on sitä, että kun laittaa silmänsä kiinni ja ajattelee ystävää, niin poskilihakset alkavat vetäytyä korvia kohti ja kaikki rypyt siliävät!"         


Tiikerikakku

200 g voita
2 dl sokeria
3 kananmunaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
vaniljasokeria
1 dl kermaa
2 rkl kaakaojauhetta




Voitele ja korppujauhota 24 cm vuoka. Tulevan ystävänpäivän takia käytin nyt sydänvuokaa.
Vatkaa pehmentynyt voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kanamunat yksi kerrallaan. Yhdistä vehnäjauho, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään. Siivilöi taikinaan vuorotellen jauhoseosta ja kermaa.
Ota 1/3 kakkutaikinaa erilleen ja sekoita siihen  kaakaojauhe. Kaada puolet vaaleasta kakkutaikinasta vuokaan. Kaada seuraavaksi tumma taikina. Lisää loppu vaalea taikina. Pistele haarukalla taikinan läpi sieltä täältä, että taikinat hieman sekoittuivat.

Paista 200 asteessa noin 50 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä. Anna kakun hieman jäähtyä ennen kuin kumot sen. Koristele esimerkiksi sulatetulla suklaalla.


keskiviikko 10. helmikuuta 2016

Riisikakut makealla ja suolaisella täytteellä

Vuoden vaihteen jälkeen olemme niin kotona kuin blogissakin keventäneet ruokavaliota. Kevyet riisikakut sopivat loistavasti kevyeen herkutteluun. Marjoilla ja erilaisilla hedelmillä saa helposti vaihtelua. 
Osallistuimme Ruoka.fi-sivuston ja Friggsin järjestämään välipala-haasteeseen
ja meille lähetettiin Friggsin uutuuksia. Näitä uutuus riisikakkuja maistellessamme syntyi myös ideat herkutteluresepteihin. Käykäähän antamassa äänenne TÄSTÄ tai TÄSTÄ!
Äänestä omaa suosikkiasi 2.3.2016 mennessä ja voit voittaa 100 euron lahjakortin Decanterin myymälään sekä vuoden riisikakut. Kaikkien äänestäneiden kesken arvotaan kolme palkintoa.
Haasteen ja arvonnan voittajat julkaistaan 4.3. Ruoka.fi:n sivuilla.




Chiansiemenet-merisuolariisikakku, mascarponevaahdolla ja sitrussalaatilla



½ dl vispikermaa
4 rkl mascarpone tuorejuustoa
2 rkl sokeria
1,5 mandariinia
1 verigreippi








Aloita kuorimalla verigreippi veitsellä. Irrota verigreipinlohkot, ilman valkoista kuorta. Pilko lohkot pieneksi. Toista sama mandariinin kanssa. Sekoita sitrukset keskenään pienessä kulhossa. 

Vatkaa kerma. Lisää mascarpone ja kääntele se ilmavasti kermavaahdon joukkoon. Purista n. puolikkaan mandariinin mehu mascarponevaahdon joukkoon. Lisää hieman sokeria. 

Pursota chiansiemenet-merisuola riisikakun reunoille mascarponevaahtoa ja laita sitrussalaattia keoksi keskelle riisikakkua. Koristele riisikakkumurulla ja verigreippi- sekä mandariinilohkoilla.



Pellavansiemen-rosmariini riisikakku, savulohella ja tsatsikilla


2 dl turkkilaista jugurttia
10 cm pala tuoretta kurkkua
3  valkosipulinkynttä
1 rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa, valkopippuria
riisikakkuja
 ½ punasipuli hienonnettuna
1 lime
lämminsavulohta



Raasta kurkku ja purista neste siitä huolellisesti pois. Pilko valkosipuli pieneksi silpuksi. Lisää kurkku ja valkosipuli turkkilaisen jugurtin joukkoon. Laita mukaan oliiviöljy. Lisää mausteeksi suolaa ja valkopippuria. Sekoita tasaiseksi massaksi. Laita jääkaappiin vetäytymään ja maustumaan hetkeksi.



Kokoa riisikakulle tsatsikia, pilkottua punasipulia ja lämminsavulohta. Koristele ja mausta raastetulla limen kuorella ja limen mehulla.

tiistai 2. helmikuuta 2016

Lasten synttärijuhlat

Vuoden paras päivä on tietenkin syntymäpäivä! Syntymäpäivänä sankari saa päättää kuinka päivää juhlistetaan. Tämä pieni sankari juhli seuranaan hauskimmat kaverit ja parhaat herkut, jotka oli tehty toiveiden mukaisesti.

Minecraft jäätelökakku
15 lapselle

100 g voita
300 g digestive keksejä
3 litraa vaniljajäätelöä
5 dl kuohukermaa
tomusokeria
vihreää elintarvikeväriä
suklaata koristeluun

















Murskaa keksit ja sekoita ne sulatetun voin joukkoon. Paine keksit tarjoiluastian pohjalle ja laita jääkaappiin hetkeksi jähmettymään. Lado sitten jäätelöt vierekkäin keksien päälle. Anna jäätelön hetken sulaa, että se tarttuu keksipohjaan. Ala vatkaamaan kermaa. Kun kerma melkein valmista, lisää vihreä elintarvikeväri ja tomusokeria pari ruokalusikallista.
Pursota tai levitä jäätelöiden päälle ja koristele suklaapaloilla.



Omar-sitruunamuffinssit
12 isoa tai 24 pientä

1 sitruuna
3 kananmunaa
3 dl sokeria
100 g voita
4 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1tl vaniliinisokeria
200 g kermaviiliä

kuorrutus:
1dl kuohukermaa
30 kpl Fazerin Omar-karkkeja

Pese sitruuna, raasta kuori ja purista puolen sitruunanmehu. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon sulatettu voi, sitruunamehu ja kuori. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää jauhoseos muna-sokerivaahtoon vuorotellen kermaviilin kanssa. Sekoita varovasti.

Jaa taikina muffinssivuokiin ja paista 200 asteessa noin 20 minuuttia (pienille riittää 12 minuuttia).

Kuumenna kerma kattilassa ja lisää omar-karkit. Keitä kunnes karkit ovat sulaneet ja seos on tasaista. Valuta varovasti muffinssien päälle. Voit koristella esim. strösseleillä tai pähkinärouheella.

Kinkkukierteet
noin 24 kpl

1 pkt lehtitaikinaa
125 g kinkkusuikaleita
pala paprikaa
ruohosipulituorejuustoa

Sulata taikina ja kaulitse kahdeksi neliön muotoiseksi levyksi. Pilko paprika pieneksi. Lisää täytteet taikinan päälle ja rullaa rullaksi kuin kääretorttu. Laita hetkeksi pakastimeen jähmettymään leikkausta helpottamaan. Leikkaa sitten noin sentin paksuisia siivuja. Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia.