sunnuntai 18. kesäkuuta 2017

Kuhaa Kreivitär Walewskan tapaan

Kreivitär Marie Walewska lumosi Napoleonin kauneudellaan. Tien miehen sydämeen uskotaan kulkevan vatsan kautta, tarjosikohan Kreivitär Walewska myös kalaa Napoleonille? Kuha Kreivitär Walevskan tapaan valmistettuna on aterian juhlava pääosa. Ruoan valmistus vie aikaa, joten sitä sopii valmistaa Kreivittären tapaan silloin kun vietät vapaa päivää tai ruuan valmistumisella ei ole kiirettä. Kattakaa pöytä ja nauttikaa aatelinen ateria: kuhaa katkaravuilla koristeltuna ja gratinoitua perunamuussia. 














Kuhaa Walewska
4 hengelle

Kuha

n. 1kg kuhafilettä 
2 dl valkoviiniä
3 dl kalalientä
suolaa ja valkopippuria mausteeksi

Gratiinikastike

2 rkl voita (vehnäjauhojen joukkoon)
3 rkl vehnäjauhoja
3 dl kalalientä
1 dl kermaa
1 pieni sipuli
12 kpl tuoretta herkkusientä
1 dl juustoraastetta
2 kananmunan keltuaista
3 rkl voita (kastikkeen viimeistelyyn)
sitruunanmehua ja suolaa mausteeksi

Perunareunus-muussi

n. 500 g jauhoisia perunoita
1 tl suolaa (perunoiden keitinveteen)
2-3 rkl voita
3 munan keltuaista
½ tl muskottipähkinää
tilkka kermaa
suolaa mausteeksi

Koristeeksi

1 dl katkarapuja


Laita uuni lämpemenään 200 asteeseen. 
Perkaa ja fileoi kala. Mikäli haluat keitä perkeistä (pää ja selkäruodot) herkullinen kalaliemi tai käytä valmista kalalientä. Voitele uunivuoka ja laita kalafileet vuokaan. Mausta suolalla ja pippurilla ja lisää kalojen päälle viini sekä kalaliemi. Halutessasi lisää muutama tuoreen timjamin oksa kalan päälle.  Peitä vuoka foliolla ja paista 200 asteessa 15 minuuttia. 


Kalan  ollessa uunissa: raasta juustoraaste, pilko sipuli ja herkkusienet pieneksi silpuksi.  
Valmistele perunamuussi.  Kuori perunat ja laita ne kattilaan. Lisää reilusti vettä. Keitä perunoita suolalla maistetussa vedessä kunnes ne ovat täysin kypsiä.  Muussaa perunat, lisää muussattujen perunoiden joukkoon voi, munan keltuaiset ja kerma. Muussi saa olla notkeaa, mutta sen verran paksua, että se pysyy muodossaan. 

Kaada varovasti liemi uunivuuasta kattilaan. Keitä liemeä hieman kokoon. Kiehauta kastiketta varten 2 rkl voita sekä vehnäjauhot, lisää vähitellen jo uunissa ollut viini-kalaliemi ja kerma. Lisää pilkottu sipuli ja herkkusienet gratiinikastikkeeseen.  Anna kastikkeen kiehua noin 5 minuuttia ja siirrä sitten kastike pois levyltä. Lisää kastikkeeseen keltuaiset ja 3 rkl voita nokareina, sekoita hyvin. Lisää joukkoon juustoraaste sekä sitruunan mehu ja tarkista maku.  

Kaada kastike kalalle.  Lisää muussireunus pursottaen tai haluamallasi tavalla asetellen uunivuuan reunoille. Gratinoi ruokaa uunissa (225 asteessa) noin 10 minuuttia. Koristele katkaravuilla.  Tarjoile valkoviinin kera. 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti