tiistai 28. helmikuuta 2017

Laskiaispullat



Laskiaisen ajan suurin kysymys on: hillo vai mantelimassa? Kupit nurin keittiössä valmistui perinteisiä laskiaispullia hillolla ja kermavaahdolla sekä hauskoja tötteröpullia kermavaahdolla ja nutellalla. Valitse suosikkisi tai kokeile kumpaakin!


Laskiaispulla

50 g hiivaa tai kuivahiivaa pakkauksen ohjeen mukaan
6 dl maitoa
2d sokeria
2 tl suolaa
2 rkl kardemummaa
1 rkl vaniljasokeria
1 kananmuna
150 g voita tai margariinia

koristeeksi pullien päälle:
raesokeria tai mantelilastuja

täytteeksi pullille:
hilloa makusi mukaan (perinteisesti mansikkahilloa)
kermavaahtoa 
nutellaa
Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja muna. Lisää vehnäjauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin vaivaten. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppupuolella. Laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan.

Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Leivo taikinasta joko pyöreitä pikkupullia tai tötteröpullia. Tötteröpullia varten tarvitset foliosta valmistetut muutaman sentin paksuiset foliokapulat, joiden ympärille kieputat pullataikinan. Muista voidella voisulalla foliokapulat, ennen taikinan kiepauttamista, jolloin pulla irtoaa helpommin foliosta kun on valmis.

Paista pullia 225 asteessa noin 10 minuuttia. Kun pullat on paistettu folio otetaan pois ja pullatötterön voi täyttää makusi mukaan. Perinteisen pullan saat täytettyä leikkaamalla hatun pois. 







lauantai 25. helmikuuta 2017

Lämmittävä lohikeitto

Talvileikeissä aika kuluu huomaamatta, jolloin nopea ruoka on omiaan taltuttamaan nälän. Perinteinen lohisoppa lämmittää mukavasti ulkoilun jälkeen. 

Lohikeitto 
4 hengelle

6 perunaa
2 porkkanaa
1 iso sipuli
1l maitoa
½ tl kokonaisia maustepippureita
1 tl suolaa
400g lohta
mausteeksi ja koristeeksi tuoretta tilliä



Kuori perunat, porkkanat ja sipulit. Leikkaa perunat ja porkkanat paloiksi. Hienonna sipuli. Aloita lisäämällä maustepippurit ja suola maidon joukkoon. Keitä kasviksia maustetussa maidossa, niin että ne ovat melkein kypsiä. 

Valmistele lohi, nypi kalasta mahdollisimman tarkasti kaikki ruodot pois. Käytä apunasi pinsettejä. Sen jälkeen irrota kalan nahka huolellisesti, onnistut parhaiten terävällä veitsellä. Kun olet valmistellut lohen, leikkaa kalasta kuutioita. 

Lisää lohikuutiot keittoon. Keitä keittiö miedolla lämmöllä, kunnes kala on kypsää, noin 5-10 minuuttia. Lisää tilli ja tarjoile lämmin keitto. 

sunnuntai 19. helmikuuta 2017

Cookie popsit

Cookie popsit ovat varsinaista värien iloittelua, mitä enemmän väriä sitä parempi! Pastellisävyiset nonparellit luovat kauniin eläväisen, mutta harmonisen pinnan hauskoille keksitikkareille. Ulkonäkö houkuttaa maistamaan. 

Psst! Esillelaitto saattaa olla hankalaa, joten tässä erinomainen vinkki! Me hyödynsimme värillisen kananmuna kennon, joka oli kaunis ja hauska sellaisenaan. Sitten vain teimme saksien kärjillä pienet reiät tikkareiden tikuille ja asetimme tikkarit jokaisen omaan koloonsa. 

Cookie popsit
n.22 kpl 

300 g keksejä
100 g maustamaton tuorejuusto
2 rkl tomusokeria
200 g suklaata
nonparelleja

Hienonna keksit hyvin. Käytimme 150 g suklaahippukeksejä ja 150 g oreokeksejä, koska halusimme tehdä kaksia erillaisia cookie popseja. Lisää joukkoon tuorejuusto ja tomusokeri ja sekoita tasaiseksi massaksi. Pyörittele palloiksi ja laita jääkaappiin noin tunniksi kovettumaan.

Sulata suklaa. Käytimme suklaahippukekseihin valkosuklaata ja oreokekseihin maitosuklaata.

Kasta tikkaritikkun pää suklaaseen ja paina sitten palloon Anna hetken vaikuttaa, jotta suklaa kovettuu. Dippaa sitten palloja yksitellen suklaaseen. Auta pikkulusikan avulla suklaata joka puolelle. Koristele lopuksi strösseleillä. Säilytä jääkaapissa.

sunnuntai 5. helmikuuta 2017

Kasariklasikko: Uuniperunat suolapedillä

Ensimmäiset muistoni uuniperunasta ovat kaukaa lapsuudestani. Tuolloin uuniperuna oli pihvin lisukkeena. Muistossani ollaan kanarialla, aurinko on laskenut ja on pimeää. Äitiäni palelee, pihvi on sitkeää, mutta uuniperuna on ihanaa. Se on kuumaa ja maistuu herkulliselle. Kotiin palattuamme oli aika ottaa uuniperuna päärooliin ja valmistaa sille lisukkeita. 

Uuniperuna on klassikko ruokaisaksi iltapalaksi tai ruokalajiksi illanistujaisiin. Uuniperunat maistuvat varmasti niin lapsille kuin aikuisillekin! 

Uuniperunat
4 hengelle 

8 rosamunda perunaa 
merisuolaa

Pese perunat huolellisesti. Laita uunivuoan pohjalle runsaasti merisuolaa. Aseta perunat astiaan merisuolan päälle ja laita uuniin paistumaan 250 asteeseen kunnes ovat kypsiä, 40-60 minuutiksi, riippuen perunoiden koosta. Koita ennen tarjoilua, että perunat ovat kypsiä. 


Kinkkutäyte:

1 sipuli
½ paprika 
300g kinkkupala
1prk kermaviiliä tai creme fraichea
suolaa ja valkopippuria mausteeksi

Kuori sipuli ja pilko pieneksi silpuksi. Pilko sen jälkeen paprika sekä kinkku. Laita pilkotut sipuli, paprika ja kinkku kulhoon ja lisää sinne kermaviili. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Anna maustua jääkaapissa noin 20 minuuttia.  


Lohitäyte:

1 punasipuli
100g lämminsavu lohta
3rkl tilliä
½ sitruunan mehu
½prk kermaviiliä tai creme fraichea
sitruunapippuria mausteeksi

Pilko punasipuli pieneksi silpuksi. Leikkaa tilli pieneksi yrttisaksilla. Irrota ruodot kalasta ja leikkaa se paloiksi. Yhdistä aineet kulhossa ja sekoita hyvin. Lisää hyppysellinen sitruunapippuria ja anna maustua jääkaapissa hetken aikaa. 


Sienitäyte:

1 iso sipuli
2dl suolasieniä
½prk kermaviiliä tai creme fraichea

Aloita liottamalla suolasieniä hetken aikaa. Maistele makua välillä, ettei kaikki suola liukenee pois. Silppua sienet hienoksi. Yhdistä aineet ja anna maustua ennen tarjoilua.