torstai 30. maaliskuuta 2017

Parsakaalipyörykät

Parsakaalipyörykät sopivat lihapullan korvikkeeksi päivälliselle tai terveelliseksi iltapalaksi. Nämä pyörykät sopivat myös sellaisille herkuttelijoille, joiden ykkösvalinta parsakaali ei ole! Juustoon verhottuna ja miellyttävässä muodossa kera tulisen ja mausteisen salsan parsakaalipyörykät katoavat nopeasti! 


Parsakaalipyörykät
12 kpl 

50 g parsakaalia
1 dl juustoraastetta
1 dl korppujauhoja
1 kananmuna

mausteeksi suolaa ja pippuria

Raasta parsakaali ja juusto raastinraudalla raasteeksi. Sekoita aineet kulhossa. Tarkista koostumus, mikäli taikinasta ei saa pyöriteltyä pehmeitä palleroita lisää korppujauhoja hieman, mikäli taas taikina hajoilee ja tuntuu liian kovalta lisää vielä toinen muna.
Pyöritä taikinasta palleroita ja aseta ne uuninpellille. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes parsakaalipyörykät ovat saaneet hieman väriä. Tarjoile tomaattisalsan kanssa. 

keskiviikko 22. maaliskuuta 2017

Kuorrutetut maapähkinäsuklaamuffinssit

Muffinsseista saa nopeasti näyttävää tarjottavaa! Kuorrutuksen pursottaminen luo juhlallisen ulkonäön simppelille perusherkulle. Näihin herkullisiin muffinsseihin on lisätty maapähkinäsuklaa levitettä tuomaan makua.

 
Kuorrutetut maapähkinäsuklaamuffinssit
12 pientä tai 6 isoa

2 kananmunaa
1 dl sokeria
3,5 dl vehnäjauhoa
1 dl maitoa
1dl sulatettua voita
1 tl vaniljajauhetta
1 tl leivinjauhetta
12 tl nutellaa tai muuta maapähkinäsuklaa levitettä

kuorrutus:

1dl vispikermaa
2 rlk tomusokeria
1,5 tl vaniljasokeria
vihreää väriainetta




Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Vaahdota kananmunat ja sokeri kevyesti. Sulata voi. Lisää taikinaan vehnäjauhot ja maito. Lisää samalla sekoittaen sulatettu, hieman jäähtynyt voi. Lisää vaniljasokeri ja leivinjauhe. Sekoita nostellen tasaiseksi. Laita muffinssivuokiin puolet taikinasta, piilota jokaiseen muffinssiin teelusikallinen nutellaa. Lisää loput taikinasta. Anna paistua n. 20 minuuttia. Anna muffinssien jäähtyä. 

Valmista kuorrute vatkaamalla kerma. Lisää sitten sokerit ja lopuksi väriainetta tippakerrallaan, kunnes olet tyytyväinen väriin.  Laita hetkeksi jääkaappiin, jotta kuorrute on helpompi pursottaa muffinsseille. Tee pursotukset ja koristele,

maanantai 13. maaliskuuta 2017

Nyhtökaura-salaatinlehtitacot ja tacomauste

Vuoden 2016 ehdoton vegehitti oli keväällä kauppoihin ilmestynyt nyhtökaura. Pienen sulattelun ja henkisen valmistautumisen jälkeen Kupit nurin-kaksikon oli siis jo korkea aika, kokeilla tätä ihastusta, sekä mainetta ja kunniaa saanutta innovaatiota. Gold&Green Foodsin nyhtökaura on mm. Imagelehden vuoden valinta sekä K-ruoka awardsien vuoden ruokailmiö. 

Hieman ehkä epäilevin mielin nyhtökauran kimppuun käynyt kaksikko sai yllättyä positiivisesti! Nyhtökaura sopi erinomaisesti meksikolaiseen ruokaan ja kevyisiin salaatinlehtitacoihin. 


Nyhtökaura-salaatinlehtitacot
2 hengelle 

250g nyhtökauraa 
1 kerä cosmopolitan salaattia
2 avokadoa
1 punasipuli
½ paprikaa
2 tomaattia
juustoraastetta

Tacomauste

10rkl chilijauhetta
1½rkl valkosipulijauhetta
1½rkl sipulijauhetta
1½rkl oreganoa
6rkl paprikajauhetta
6rkl suolaa
6rkl mustapippuria
3rkl maustepippuria

Aloita valmistamalla yksi annos tacomaustetta. Laita valmis mausteseos ilmatiiviiseen purkkiin tai rasiaan säilytettäväksi. 

Pese salaatti, pilko avokado, sipuli ja tomaatti. Raasta hieman juustoraastetta. Lämmitä ½ dl vettä kiehuvaksi paistinpannulla. Kun vesi kiehuu lisää tacomaustetta vedenjoukkoon 4 kokonaista ruokalusikallista. Sekoita mausteseos huolellisesti veden kanssa tahnaksi. Lisää nyhtökaura lämpiämään mausteseoksen joukkoon. Anna veden haihtua pannulta ja mausteiden imeytyä nyhtökauraan. 

Kokoa tacot laittamalla salaatinlehteen nyhtökauraa sekä pilkottuja vihanneksia ja ripottele päälle hieman juustoraastetta. Tarjoile ja herkuttele heti kokoamisen jälkeen. 

tiistai 7. maaliskuuta 2017

Suklaamousse, ilman valkoista sokeria

Naistenpäivän kunniaksi sopii erinomaisesti valmistettavaksi, herkullinen luontaisesti sokeriton suklainen mousse. 

Karita Tykän kirjassa Sokeriton (Cozy Publishing 2016), esitellään lukuisia herkullisia reseptejä, joiden valmistuksessa ei ole käytetty valkoista sokeria. Suosittelemme kokeilemaan reseptejä rohkeasti! Tämä mousse saa makean makunsa raakasuklaasta ja hunajasta.  

Reseptistä tulee noin 2 dl moussea, ja se sopii loistavasti yhden naisen herkkuhetkeen!


Suklaamousse
1 annos

1 tlk kookosmaitoa (valitse peltipurkissa oleva kookosmaito ja käytä paksu valkoinen osa jäähdytetystä kookosmaidosta) 
3 rkl raakakaakaojauhetta 
1 rkl luomuhunajaa (tai vaahtera-/kookossiirappia)
ripaus vaniljajauhetta
ripaus suolaa

+ raakasuklaata tai tuoreita marjoja tarjoiluun halutessasi.



Laita kookosmaito jäähtymään jääkaappiin yöksi. 
Ota kookosmaitotölkki jääkaapista ja kaavi kulhoon kookosmaidon paksu valkoinen osa, ei kirkasta nestettä. Lisää loput aineet ja vatkaa tasaiseksi mousseksi sähkövatkaimella. Tarkista maku ja lisää halutessasi kaakaojauhetta tai makeutusta. Jos moussesta tulee liian löysää, siirrä se hetkeksi jääkaappiin jähmettymään. Sekoita huolellisesti ennen tarjoilua. Päälle voit halutessasi rouhia raakasuklaata tai lisätä tuoreita marjoja. 

Vinkkinä: vaihtelua makuun saat lisäämällä joukkoon muutaman tipan minttuöljyä tai kylmää espressoa tai vaihtamalla kaakaojauheen banaaniin.